Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Για το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας

Του Χάρη - Μάριου Ψιστάκη

Χθες πληροφορήθηκα για ένα πρόβλημα που αφορά τους ασθενέστερους οικονομικά φοιτητές για τη λειτουργεία του Εθνικού Iδρύματος Nεότητας. Το Ε.Ι.Ν. στεγάζει και σιτίζει περί τους 8.000 φοιτητές και σπουδαστές και 2100 μαθητές ανα την Ελλάδα και ειδικότερα στο Ηράκλειο 300 σπουδαστές του Τ.Ε.Ι. αφού εστίες παν/μιου δεν υφίστανται.
Ανάμεσα σε αυτούς θα δείς παιδιά προερχόμενα από πολυτεκνικές οικογένειες, ορφανά, από μονογονεικές οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες και κατά βάση ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές και άλλες δυσκολίες.
Η πληροφορία ότι η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο του Ε.Ι.Ν. χωρίς πρώτιστα να φροντίσει για την διατήρηση των απαραίτητων υπηρεσιών που αυτό προσφέρει κατάφερε να μας κάνει να νιώσουμε οργή για τις απάνθρωπες αποφάσεις της. Λίγες εβδομάδες πριν, η διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων για Α.Με.Α. αποφασίστηκε να γίνει στην Αθήνα αφού καταργήθηκε το εξεταστικό κέντρο του Ηρακλείου και τώρα αυτό.
Άραγε δεν προβληματίζονται οι κύριοι της κυβέρνησης για
το πού θα διαμείνουν τα υπόλοιπα χρόνια των σπουδών τους οι φοιτητές αυτοί και δεν υπολογίζει τα όνειρα τους;
Επιλέγουν να συρρικνώσουν όσο δεν πάει άλλο τους αδύναμους συμπολίτες μας στην προσπάθεια τους να μειώσουν τις λογιστικές δαπάνες του δημοσίου μαζεύοντας ψίχουλα, αντί να τολμήσουν να συγκρουστούν με τον παλιό αλλά από ότι φαίνεται και σημερινό τους εαυτό και να τολμήσουν πραγματική μείωση των δαπανών κάνοντας απαραίτητες τομές και αποκρατικοποιήσεις. Και για να μην νομίζει κανείς ότι στρουθοκαμηλίζουμε : ο ετήσιος προυπολογισμός του Ε.Ι.Ν. είναι 40εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικό το οποίο παρά τάυτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τις μικτές ζημίες του ομίλου του Ο.Σ.Ε. για παράδειγμα που ανέρχονται περί τα 360εκατ.ευρώ ετησίως με λειτουργικές ετήσιες δαπάνες στα 612εκατ. ευρώ.
Στο κείμενο διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αναφέρεται ότι η στέγαση (αλλά και η σίτιση) θα παρέχεται από τα ίδια ιδρύματα μέσα από "σχήματα συνεργασίας" ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Όμως σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν οι αρμόδιοι αντιπρυτάνεις του Π.Κ. και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηρακλείου το κόστος ανάληψης της λειτουργείας των εστιών είναι απαγορευτικό για τα ιδρύματα τα οποία και δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Θα πρέπει η κυβέρνηση να εγγυηθεί με πράξεις την διατήρηση λειτουργείας των εστιών και να πάψει να λειτουργεί μικρόψυχα αλλά με συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης και ευαισθησίας που αρμόζει σε τέτοιες περιστάσεις και όχι να πράττει κατά... βόλεψη.